GEZOND GEWICHT

GEWICHT BIJ KINDERWENS

Een gezond gewicht is zowel voor als tijdens de zwangerschap erg belangrijk. Tijdens een zwangerschap mag een vrouw niet “op dieet”. Daarom is het fijn om vanaf de kinderwens te werken aan een gezond gewicht. Mocht je huidige gewicht ver boven je ideale gezonde gewicht zitten, dan is het goed om te weten dat een gewichtsafname van 10% vaak ook al gezondheidswinst oplevert.

Belangrijk om te weten:

Een ongezond gewicht (overgewicht) verhoogt de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. Er ontstaat een groter risico op een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of een baby met een hoog geboortegewicht. Het kan voor de gynaecoloog of verloskundige ook lastiger zijn om de ligging en de verwachte grootte van de baby te bepalen. Het maken van een echo (zowel in het begin van de zwangerschap, bij de 20-wekenecho, en later in de zwangerschap) kan moeilijker zijn, doordat vetweefsel echogolven kan tegenhouden. De uitslag van de echo is daarom ook minder betrouwbaar dan bij vrouwen met een gezond gewicht.

BODY MASS INDEX


Om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt of onder een gezond gewicht of boven een gezond gewicht zit, kan de Body Mass Index (BMI) gebruikt worden. Voor het berekenen van de BMI wordt iemands gewicht in kilo’s gedeeld door de lengte in meters in het kwadraat. Op deze website kan je dat heel makkelijk berekenen.

Als je gewicht niet gezond is (daaronder of daarboven zit) kan dat van invloed zijn op je mate van vruchtbaarheid.


Welke invloed kan gewicht hebben op een kinderwens?

Aankomen vrouw

Als iemand onder een gezond gewicht heeft kan de menstruatiecyclus verstoord raken, waardoor verminderde vruchtbaarheid kan optreden. Het is dan belangrijk om een gezond gewicht te realiseren. Bij een gezonder gewicht kan de menstruatie vaak weer terugkomen.

Gewicht vrouw

Als iemand boven een gezond gewicht heeft, kan dat zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. Hierbij geldt hoe hoger de BMI, hoe groter de kans is op vruchtbaarheidsproblemen. Gewichtsverlies kan leiden tot een toename van de kans op zwangerschap.

Gewicht man

Bij mannen waarbij het gewicht niet gezond is, kan dat ook invloed hebben op de mate van vruchtbaarheid. Er kan daardoor een verminderde zaadproductie zijn en de kwaliteit van het zaad kan afnemen.
Image