PCOS

Image

POLYCYSTEUS OVARIUM SYNDROOM


Het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een veel voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. PCOS is een verzamelnaam voor verschillende symptomen, die te maken hebben met de vrouwelijke hormoonbalans en vruchtbaarheid. Enkele symptomen van PCOS kunnen zijn: overbeharing, haaruitval, acné, overgewicht, veel kleine follikels in de eierstokken, een onregelmatige cyclus of het uitblijvende van de menstruatie.


MOGELIJKE OORZAKEN


De oorzaken van PCOS zijn nog niet helemaal duidelijk. Vaak worden overgewicht en insuline resistentie gezien (80 % van de vrouwen met PCOS heeft last van overgewicht). Insulineresistentie wil zeggen dat de cellen in het lichaam onvoldoende reageren op de door het lichaam aangemaakte insuline. Insuline heeft als belangrijke taak dat glucose vanuit je bloed in je cellen komt.
Image
Image

GOEDE ONDERSTEUNING


Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij overgewicht, insulineresistentie en daarmee bij PCOS. Een belangrijke oplossing voor insulineresistentie is vaak de leefstijl aanpassen, zodat het gewicht wat gezonder wordt. Bij PCOS vragen de koolhydraten (suikers) in de voeding extra aandacht, omdat een overschot aan koolhydraten in de voeding de insulineresistentie in stand houdt. Daarnaast is uiteraard aandacht voor voldoende eiwitten, gezonde vetten en voldoende beweging belangrijk om een betere balans in het lichaam te ondersteunen.